בשנת 2014, נכנס לתוקף תיקון 101 לחוק התכנון והבניה, המכונה גם "רפורמת הפרגולות". התיקון הקל על תהליך הבנייה של פרגולות, תוך מתן פטור מהיתר בנייה למבנים מסוימים.
המטרות של רפורמת הפרגולות
רפורמת הפרגולות נועדה לקדם את השימוש בפרגולות, כפתרון עיצובי ופונקציונלי לשימוש במרחבים חיצוניים. התיקון נועד להקל על תהליך הבנייה של פרגולות, תוך מתן פטור מהיתר בנייה למבנים מסוימים ושמירה על תנאי בטיחות ותכנון נאותים.
הגדרת פרגולה (מצללה):
מבנה מחומרים קלים ,לדוגמא אלומיניום, שתקרתו בנויה חלקית ומהווה משטח הצללה. הרווחים שבין החלקים האטומים בתקרה יחולקו באופן שווה ויהוו לפחות 40% מהתקרה של המצללה, כלומר עד 60% מהחלקים אטומים לכניסת אור. תקנה מעודכנת קבעה – ניתן לקרות את הפרגולה בקירוי שקוף. התקנות אינן קובעות מאיזה חומר שקוף. חומרים כדוגמת פוליגל או סנפל, שהם לוחות שקופים מפוליקרבונט, וחומרים מקבילים נוספים יכולים לענות על כך.
חשוב לציין, כי היום עיריות ומועצות רבות, מאשרות שימוש בפרגולות חשמליות שנפתחות בצורה דינמית או נאספת. החוק מדבר על פרגולה קבועה שאינה ממונעת. לכן, לקוחות רבים מעדיפים לקחת מוצרים ממונעים שנפתחים וכך גם לעמוד בתנאי החוק/העירייה וגם להרוויח מוצר שימושי שנותן שליטה רבה יותר.
הקריטריונים לפטור מהיתר בנייה
הקריטריונים לפטור מהיתר בנייה לפרגולות לפי תיקון 101 לחוק התכנון והבניה הם:
השפעת רפורמת הפרגולות
רפורמת הפרגולות הביאה לעלייה ניכרת במספר הפרגולות שנבנות בישראל. על פי הערכות, מספר הפרגולות שנבנו בישראל בשנה הראשונה לאחר כניסת התיקון לתוקף גדל בכ-30%.
העלייה במספר הפרגולות נובעת ממספר גורמים, בהם:
הקלה על תהליך הבנייה: תיקון 101 הקלה על תהליך הבנייה של פרגולות, תוך מתן פטור מהיתר בנייה למבנים מסוימים.
עלויות נמוכות: פרגולות הן אלמנט עיצובי פופולרי בעל עלויות נמוכות יחסית.
מגוון רחב של אפשרויות: פרגולות זמינות במגוון רחב של עיצובים, פונקציות וגוונים, כך שניתן להתאימן לכל סגנון עיצובי וצורך.
סיכום
רפורמת הפרגולות היא מהלך משמעותי שתרם להקלה על תהליך הבנייה של פרגולות בישראל. התיקון הביא לעלייה ניכרת במספר הפרגולות שנבנות בישראל, והוא צפוי להמשיך ולתרום לשיפור המראה החיצוני של מבנים רבים.